e Základní škola Dambořice - Jídelníček

Jídelníček



Od: 15. 1. 2018 do 19. 1. 2018


 Polévka
Hlavní chod
PondělíUzená s bramborem(9)
Čočka na kyselo,okurek,chléb,jablko(1)
farmářský mošt, voda
ÚterýDrožďová s kukuřičným kapáním(3,9)
Hovězí maso,rajská omáčka,těstoviny(1)
džus, ochucená voda
StředaKapustová(1,9)
Karbanátek se sójou,bramborová kaše(1,3,6,7)
červená řepa, čaj, voda
ČtvrtekDrůbeží vývar s fazol.nudličkami (9)
Pečené kuře na medu,rýže s kuskusem(1)
mrkvový salát s ananasem, ovocný čaj, ochucená voda
PátekČesnečka s bulgurem(1,9)
Alj.treska na mix zelenině,brambory(4)
smetanový krém s musli, čaj, voda



Od: 8. 1. 2018 do 12. 1. 2018


 Polévka
Hlavní chod
PondělíHrstková z míchaných luštěnin(9)
Králik na bazalce, gnocchi s petrželkou (1)
farmářský mošt, voda
ÚterýVývar z kosti s písmenky(1,9)
Vepřová pečeně, zelí, knedlík(1,3,7,12)
čaj, ochucená voda
StředaCuketová krémová(7,9)
Mexický guláš, dušená rýže, mandarinka(1)
ovocný džus, voda
ČtvrtekFiletová s krutony (1,4,9)
Krůtí plátek na žampionech,brambor.kaše(1,7)
ledový slát s rajčátky, ovocný čaj, ochucená voda
PátekGulášová(1,9)
Krupicová kaše s grankem,ovocný kompot (1,7)
čaj, voda




Informace o označování alergenů ve školní jídelně
Na základě právních norem EU-2000/13 do 13.12.2014, EU-1169/2011 článek 21 a vyhlášky 113/2005 Sb., v platném znění, o způsobu označování potravin, bude od 1. 12. 2014 součástí jídelního lístku informace o alergenech obsažených v jídle.
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
Bližší informace vám sdělí vedoucí stravování paní Zuzana Kachlířová, tel. 518 631 133.

Seznam alergenů:

  • 1) obiloviny obsahující lepek
  • 2) korýši a výrobky z nich
  • 3) vejce a výrobky z nich
  • 4) ryby a výrobky z nich
  • 5) podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6) sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7) mléko a výrobky z něj
  • 8) skořápkové plody(ořechy,mandle)
  • 9) celer a výrobky z něj
  • 10) hořčice a výrobky z ní
  • 11) sezamová semena a výrobky z nich
  • 12) oxid siřičitý a siřičitany
  • 13) vlčí bob(lupina) a výrobky z něj
  • 14) měkkýši a výrobky z nich