e Základní škola Dambořice - Jídelníček

Jídelníček


Od: 27. 5. 2019 do 31. 5. 2019


 Polévka
Hlavní chod
PondělíAjvarová s bulgurem (1,9)
Květákový nákyp, bramborová kaše,okurkový salát (1,3,7)
ochucená voda
ÚterýPohanková se zeleninou (1,9)
Krůtí na paprice, těstoviny, hrozen (1,7)
džus, ochucená voda
StředaŠpenátová s vejci(1,3,9)
Plzeňské ragú se sýrem, rýže (7,8)
bílý jogurt s musli, ochucená voda
ČtvrtekDrůbeží vývar s nudlemi (1,9)
Vepřové závitky, šťouchané brambory s celerem (9), přízdoba
ovocný džus, voda
PátekGruzínská šurpa (9)
Krakonošův salát s quinoou (kroupy,bulgur,cizrna,fazole,paprika)(1)
ovoce, mošt, voda (1,3,7)


Od: 20. 5. 2019 do 24. 5. 2019


 Polévka
Hlavní chod
PondělíCelerový vývar s freekeh (1,9)
Pasticcio (zapečené penne s dr.masem), přízdoba (1,3,7)
jablko, ochucená voda
ÚterýSeverská z al. tresky (1,4,9)
Vepř. pečeně, zelí, bramborovo-špenát. knedlík(1,3,12)
džus, ochucená voda
StředaCuketová krémová s opr. houskou (1,7,9)
Zeleninové rizoto s černou čočkou (6)
smetanová miska s ovocem (7), ochucená voda
Čtvrtekuzená s krupkami (1,9)
Hovězí Stroganoff, šťouchané brambory (1,7)
míchaná zelenina, džus, voda
PátekJarní zeleninová s kuskusem (1,9)
Jogurtové koule se smetanou a jahodovým přelivem (1,3,7)
mléko, voda



Informace o označování alergenů ve školní jídelně
Na základě právních norem EU-2000/13 do 13.12.2014, EU-1169/2011 článek 21 a vyhlášky 113/2005 Sb., v platném znění, o způsobu označování potravin, bude od 1. 12. 2014 součástí jídelního lístku informace o alergenech obsažených v jídle.
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
Bližší informace vám sdělí vedoucí stravování paní Zuzana Kachlířová, tel. 518 631 133.

Seznam alergenů:

  • 1) obiloviny obsahující lepek
  • 2) korýši a výrobky z nich
  • 3) vejce a výrobky z nich
  • 4) ryby a výrobky z nich
  • 5) podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6) sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7) mléko a výrobky z něj
  • 8) skořápkové plody(ořechy,mandle)
  • 9) celer a výrobky z něj
  • 10) hořčice a výrobky z ní
  • 11) sezamová semena a výrobky z nich
  • 12) oxid siřičitý a siřičitany
  • 13) vlčí bob(lupina) a výrobky z něj
  • 14) měkkýši a výrobky z nich