e Základní škola Dambořice - Jídelníček

Jídelníček


Od: 14. 12. 2018 do 18. 1. 2019


 Polévka
Hlavní chod
PondělíBramborová s kapustičkou
Králičí nudličky v král.zelenině,tarhoňa (1)
tvarohová miska (7), čaj, ochucená voda
ÚterýRissi-bissi (1,9)
Zapečené brambory s vepř.masem (7)
rajčata s balkánským sýrem, čaj, voda
StředaVývar z kosti s nudlemi (1,9)
Svíčková na smetaně, knedlík (1,3,7)
džus, voda
ČtvrtekHrášková krémová (7,9)
Drůbeží játra na cibulce,rýže (1)
ledový salát, džus, čaj
PátekAjvarová s rybím masem (1,4,9)
Fazolová omáčka, vaječná obloha,chléb (1,3,7)
jablko, čaj, ochucená voda


Od: 7. 1. 2019 do 11. 1. 2019


 Polévka
Hlavní chod
PondělíCelerový vývar s kapáním (1,3,9)
Krůtí po italsku, těstoviny(1)
jablko, ovocný čaj, ochucená voda
ÚterýRybí s bulgurem (1,4,9)
Pljeskavica (ml.maso s balkán. sýrem), br. kaše (7)
červená řepa, ovocný čaj, džus
StředaMrkvová krémová se zázvorem (7,9)
Štěpánská roštěná, dušená rýže1 (1,3)
okurkový salát, ovocný čaj, voda
ČtvrtekMasový vývar s barevnými obrázky (1,9)
Uzená kýta, dušené zelí, brambor. knedlík (1)
džus, čaj
PátekZ míchaných luštěnin(1,9)
Dukátové buchtičky s krémem (1,3,7)
pomeranč, čaj, voda



Informace o označování alergenů ve školní jídelně
Na základě právních norem EU-2000/13 do 13.12.2014, EU-1169/2011 článek 21 a vyhlášky 113/2005 Sb., v platném znění, o způsobu označování potravin, bude od 1. 12. 2014 součástí jídelního lístku informace o alergenech obsažených v jídle.
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
Bližší informace vám sdělí vedoucí stravování paní Zuzana Kachlířová, tel. 518 631 133.

Seznam alergenů:

  • 1) obiloviny obsahující lepek
  • 2) korýši a výrobky z nich
  • 3) vejce a výrobky z nich
  • 4) ryby a výrobky z nich
  • 5) podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6) sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7) mléko a výrobky z něj
  • 8) skořápkové plody(ořechy,mandle)
  • 9) celer a výrobky z něj
  • 10) hořčice a výrobky z ní
  • 11) sezamová semena a výrobky z nich
  • 12) oxid siřičitý a siřičitany
  • 13) vlčí bob(lupina) a výrobky z něj
  • 14) měkkýši a výrobky z nich