e Základní škola Dambořice - Jídelníček

Jídelníček


Od: 13. 11. 2017 do 17. 11. 2017


 Polévka
Hlavní chod
PondělíGulášová(1,9)
Slovenské halušky s mákem(1)
mléko, čaj
ÚterýKapustová (1,9)
Hov.líčka na vl.šťávě, dušená rýže (1)
zelný salát s kukuřicí, čaj, ochucená voda
StředaVývar s drožďovým kapáním(1,3,9)
Bulharská musaka, okurek (1,3,7,12)
jogurtová miska sypaná musli, čaj, voda
ČtvrtekJáhlová se zeleninou (9)
Krůtí steak, tarhoňa, zeleninové hranolky
jablko, čaj, ochucená voda
Pátek
Státní svátek



Od: 6. 11. 2017 do 10. 11. 2017


 Polévka
Hlavní chod
PondělíKedlubnová s bramborem(1,9)
Kuřecí nudličky po italsku,vřetena,mandarinka(1)
čaj, voda
ÚterýSmetanový krém z dýní a červené čočky (7)
Hovězí maso na pepři, dušená rýže s pažitkou (1)
okurkový salát s paprikou, ochucená voda
StředaSlepičí vývar s frit. nudlemi(1,9)
Segedínský guláš, knedlík (1,3,7,12)
višňový džus, voda
ČtvrtekFiletová s opr. chlebem (1,4,9)
Pljeskavica(ml.maso s balkán.sýrem)brambor.kaše(1,3,7)
královská zelenina, čaj, ochucená voda
PátekRajská s písmenky(1,9)
Šumestr, okurek, nápoj mrkváček(1,3,7)
voda




Informace o označování alergenů ve školní jídelně
Na základě právních norem EU-2000/13 do 13.12.2014, EU-1169/2011 článek 21 a vyhlášky 113/2005 Sb., v platném znění, o způsobu označování potravin, bude od 1. 12. 2014 součástí jídelního lístku informace o alergenech obsažených v jídle.
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
Bližší informace vám sdělí vedoucí stravování paní Zuzana Kachlířová, tel. 518 631 133.

Seznam alergenů:

  • 1) obiloviny obsahující lepek
  • 2) korýši a výrobky z nich
  • 3) vejce a výrobky z nich
  • 4) ryby a výrobky z nich
  • 5) podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6) sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7) mléko a výrobky z něj
  • 8) skořápkové plody(ořechy,mandle)
  • 9) celer a výrobky z něj
  • 10) hořčice a výrobky z ní
  • 11) sezamová semena a výrobky z nich
  • 12) oxid siřičitý a siřičitany
  • 13) vlčí bob(lupina) a výrobky z něj
  • 14) měkkýši a výrobky z nich